IT is een cruciaal onderdeel binnen de dienstverlening van LCL. Het is waar we ons mee bezig houden, waar we een passie voor voelen en waar we topkwaliteit in willen leveren. Sinds de begindagen van LCL was Sam Berckmans de expert die verantwoordelijk was voor alles wat met de IT te maken had. Maar sinds een paar weken versterkt Yannick Coppieters het IT-team. Met deze uitbreiding zal LCL zich richten op het upgraden van de toegangscontrole- en bewakingssystemen, en het leveren van een nog grotere toewijding aan customer intimacy.

Soms kunnen kleine acties een grote impact hebben. Het was namelijk de LinkedIn-post van LCL die Yannick ertoe zette om te solliciteren. Yannick: “Een kennis van mij stuitte op de social media post van LCL waarin de vacature voor een System and Monitoring Engineer werd belicht. Hij wees me erop omdat hij dacht dat het wellicht iets voor mij zou zijn. En inderdaad, dat was zo!” Voor Yannick was LCL al een bekende organisatie. “Voordat ik bij LCL in dienst kwam, werkte ik voor VSK Electronics. VSK is de leverancier van de complete beveiligingsoplossing die LCL heeft geïnstalleerd, zoals de toegangscontrole, camerabewaking, inbraakdetectie en perimeterdetectie. Ik kwam al jaren bij LCL en kende het team en de bedrijfscultuur al. Ik vond het altijd leuk om naar LCL te gaan; ik hou van de manier van werken en de waarden die ze hebben. Het leek me dus een zeer geschikte baan voor mij.”

Implementeren van hoogwaardige toegangscontrolesystemen

Met zijn 9 jaar aan ervaring in het implementeren van beveiligingssystemen, zal Yannick zich bij LCL bezighouden met het upgraden van de toegangscontrolesystemen, camerabewaking en andere hoogwaardige beveiligingstools. Yannick: “Het project waar ik me vooral op richt, is het standaardiseren van geavanceerde beveiligingssystemen voor alle datacentersites. We werken momenteel aan de site in Antwerpen en zullen dit proces voortzetten in al onze locaties. We willen onze klanten de nieuwste technologie en beveiligingssystemen garanderen.” Hij zal zij aan zij werken met LCL’s IT Systems Manager Sam, wat een waardevolle ontwikkeling is voor de IT-afdeling. Sam: “Met Yannick als versterking van het team kunnen we ons volledig focussen op het verbeteren van onze beveiligingssystemen. Ik ben erg blij dat we de IT van LCL naar een hoger niveau kunnen tillen met deze nieuwe functie. Momenteel worden de installatie en optimalisatie van onze beveiligings- en monitoringsystemen grotendeels uitbesteed. Omdat we als bedrijf groeien, willen we deze expertise intern uitbreiden. Het zal ons efficiënter maken en we kunnen onze klanten beter van dienst zijn omdat we nu meer middelen hebben om problemen direct op te lossen.”

Teamuitbreiding leidt tot grotere investeringen en verbeteringen in IT

Andere voordelen van de uitbreiding van het IT-team zijn meer continuïteit en meer betrokkenheid. Sam: “We zien een groei in de IT-systemen die nodig zijn om onze datacenters voor onze klanten te runnen. We zijn altijd op zoek naar innovatieve oplossingen om onze toegangscontrole en beveiliging te optimaliseren. Zo implementeerden we onlangs een selfservice registratiebalie, de LCL Identifier, om onze datacenterbezoekers te registreren met een ID-check en biometrische authenticatie. Daarnaast hebben we een biometrisch toegangscontrolesysteem; niemand kan ons datacenter betreden zonder deze tweestapsverificatie. Al die systemen draaien op IT-apparatuur die altijd beschikbaar moet zijn. Ook als het gaat om de bouw van onze twee nieuwste datacenters, willen we ervoor zorgen dat al onze sites voldoen aan dezelfde hoge kwaliteitsnormen. We willen meer continuïteit, meer veiligheid en algehele verbetering bieden in onze beveiligings- en monitoringsystemen. Wat absoluut geweldig is aan werken met Yannick, is dat hij eigenlijk vanaf zijn eerste werkdag al wist wat hij moest doen. Hij heeft niet alleen enorm veel ervaring, maar is ook bekend met LCL. Ik ben superenthousiast dat hij mijn team komt versterken.”

Monitoring van de datacenters

Naast de toegangscontrolesystemen en camerabewaking, gaat Yannick ook werken aan de monitoring van de datacenters. Sam: “Onze monitoringsystemen monitoren verschillende statistieken over onze datacenterfaciliteiten, bijvoorbeeld de temperatuur, vochtigheid, elektriciteit, lekdetectie enzovoort. Het is belangrijk voor een datacenter om een goed totaalbeeld te hebben. Niet alleen voor een correcte live monitoring en overzicht van de alarmen. Maar ook voor een correcte vermogensmeting voor klanten en om onze datacenters efficiënter te maken, wat een belangrijke impact heeft op onze duurzaamheidsdoelstellingen.”

Motivatie en passie voor IT

Als IT Systems Manager is Sam nauw betrokken bij LCL. Hij werkt sinds 2014 voor de organisatie. Sam: “Ik ben bij LCL begonnen als Site Engineer. In de afgelopen jaren is mijn rol uitgebreid met steeds meer verantwoordelijkheden. Nu ben ik de IT Systems Manager van 5 datacenters sites. Ik heb mij veel ontwikkeld en het is geweldig dat LCL die mogelijkheid biedt. Ik geloof dat werken in de IT begint vanuit een passie. Als je niet gepassioneerd bent, is het moeilijk om te werken in een 24/7 continu veranderende omgeving. Het is namelijk onze taak om de IT altijd draaiende te houden en verbeteringen aan te brengen waar en wanneer dat nodig is. Dus ik ben erg blij om te zien dat Yannick dezelfde drive heeft.” Yannick: “IT is inderdaad een passie van mij. In mijn vrije tijd ben ik ook graag bezig met werken aan computers, servers en systemen. Andere interesses van mij zijn home automation, audio engineering en 3D printen. Technologie heeft me altijd gefascineerd. Ik vind het leuk om iets werkend te maken en problemen op te lossen. Dus ja, ik ben erg enthousiast over LCL en alles waar ik meer over ga leren.”

Geïnteresseerd in werken bij LCL? Ontdek onze vacatures en word onze collega!