Afgelopen maand deden we een hercertificering van het ISO 45001-certificaat. Dit certificaat is ontzettend belangrijk op vlak van veiligheid en laat dat nu net een van onze prioriteiten zijn. Bovendien speelt het ISO 45001-certificaat een cruciale rol in tijden van COVID-19. Noah Peeters, Field Technician bij LCL, vertelt ons er alles over.

Deze maand maken we kennis met Noah(22), Field Technician bij LCL. Hij startte bij LCL in juni 2019. Ondanks zijn korte carrière bij het datacenterbedrijf, krijgt hij veel verantwoordelijkheid. Zijn grootste uitdaging? Mee de veiligheid in het datacenter verzekeren.

Wat houdt jouw job in?

Ik ben mee verantwoordelijk voor het installeren van racks, het oplossen van problemen in het datacenter en het onderhouden van de sites op vlak van koeling en elektriciteit. Daarnaast houd ik me ook bezig met bekabelingswerken. Ik leg zowel stroom- als connectiviteitsbekabeling voor en tussen klanten onderling. Al deze handmatige handelingen hebben ook een administratief luik dat bijgehouden moet worden. Ook dat behoort tot mijn hoofdtaken.

Wat was een project dat je hebt kunnen realiseren in je huidige job dat je is bijgebleven?

Als ik er een project mag uitkiezen, dan zou ik kiezen voor de lekdetectie en het verhoogde vloerproject in het datacenter te Huizingen. Er moesten facilitaire upgrades gebeuren in het nieuwe datacenter. In dit geval: overal lekdetectie plaatsen, de vloer verstevigen en – op sommige plaatsen – ook vernieuwen. Dat project heb ik zelf mogen uitwerken en ook mogen opvolgen.

Hoe belangrijk is veiligheid voor LCL?

Naast kwaliteit, is veiligheid één van de belangrijkste streefdoelen van LCL. We proberen gevaarlijke situaties op voorhand te detecteren zodat we deze – indien mogelijk – proactief kunnen voorkomen. Datacenters vormen een kritieke omgeving. Om die reden zijn strikte veiligheidsprocedures van groot belang.

Om een voorbeeld te geven: buiten de gewone werkuren, bijvoorbeeld tijdens de wachtdiensten ‘s avonds, volgt een callcenter permanent op dat alles goed gaat met de medewerkers in het datacenter. Vanaf ons vertrek thuis naar één van de datacenters, tot we weer thuis zijn, is er regelmatig telefonisch contact. Stel dat je valt tijdens je werk en je kan de telefoon niet meer opnemen, dan blijkt dat snel en kunnen ze de nodige maatregelen nemen.

Wat houdt het ISO 45001-certificaat in?

Het ISO 45001-certificaat toont aan dat onze gezondheids- en veiligheidsbeheersystemen duidelijk, transparant en beheersbaar zijn. Het certificaat bevestigt onze klanten dat onze datacenters voldoen aan de internationale veiligheidsnormen, waardoor ze weten dat LCL het welzijn van zijn medewerkers hoog in het vaandel draagt en er alles aan doet om potentiële noodsituaties voor te zijn. Het certificaat moet jaarlijks opnieuw behaald worden, om te verzekeren dat we blijven voldoen aan de gevraagde normen. Deze compliance nemen we dus voor onze rekening, en moeten onze klanten niet meer doen.

Wat is de link tussen het certificaat en COVID-19?

Het ISO 45001-certificaat ligt perfect in lijn met de huidige pandemie. Aangezien een datacenter een steriele site moet zijn, wordt het belang van dit certificaat in deze tijden extra in de verf gezet. De maatregelen die we onder andere genomen hebben om veilig te zijn, zijn handen wassen voor je het datacenter binnenkomt en nadat je het datacenter verlaat, dispensers met alcoholgel plaatsen, plexiglazen zetten, mondmaskerplicht in al onze datacenters, rondlopen via de racks om de anderhalve meter afstand te kunnen verzekeren, etc.  

Hoe is LCL als werkgever?

LCL geeft je kansen om door te groeien. Daarom vind ik LCL een goede werkgever. Het management luistert oprecht naar jouw wensen. In de mate van het mogelijke proberen ze daar dan rekening mee te houden. Mijn favoriete topics zijn connectiviteit, ICT en koeling. LCL bekijkt waar ze me kansen kunnen bieden om hierover projecten mee te volgen of zelfs te leiden.

Onze sector zit ook in de lift. Telewerken is de norm, dat wil zeggen mensen connecteren met mekaar, gelijk waar ze zich bevinden. En LCL is connectiviteit. Ik ben trots op het werk dat ik doe!