“Iedereen deelt dezelfde visie”

Wanneer je vragen hebt over kwaliteitsverbetering, is de bevlogen Mieke de juiste persoon om ze aan te stellen. Van ISO-certificering en arbeidsveiligheid tot milieureglementering: Mieke is de duizendpoot die verantwoordelijk is voor alles omtrent het behalen en behouden van de hoge standaarden van LCL. “Het is een hele mooie uitdaging.”

Voordat Mieke bij LCL kwam werken, ondersteunde ze bedrijven bij milieu- of veiligheidsgerelateerde vragen en bij het implementeren van managementsystemen. “Ik werkte al jaren als consultant, onder andere bij LCL. Ik wilde graag bij één bedrijf gaan werken, zodat ik ook het resultaat kan zien van alles wat ik implementeer. En LCL wilde toevallig graag een persoon in dienst nemen die verantwoordelijk is voor certificering. Ik kende de organisatie al behoorlijk en was bekend met het bedrijf, de cultuur en de processen. Zodoende ben ik voor LCL gaan werken.”

In haar functie als Quality Manager is Mieke verantwoordelijk voor de ISO’s en andere certificaten. Ze is daarnaast ook preventieadviseur, milieucoördinator en Information Security Officer. “Het is mijn taak om de ISO’s en overige certificaten te borgen. LCL bezit momenteel vier ISO’s: ISO14001 op het gebied van milieu, ISO45001 voor veiligheid en gezondheid, ISO27001 voor informatiebeveiliging en ISO9001 voor kwaliteit van producten of diensten. Daarnaast is het mijn taak om ervoor te zorgen dat de diverse managementsystemen op alle sites worden geïmplementeerd en  dat erover wordt gerapporteerd. Ook het opstellen van diverse actieplannen hoort daarbij. Het is een hele mooie uitdaging.”

Duurzaam en available

Naast ISO-certificeringen bezit LCL ook andere certificaties waar Mieke verantwoordelijk voor is. “Een ander certificaat dat we hebben is de TIER III, uitgegeven door het Uptime Institute. Wij hebben een score van 99,98% beschikbaarheid. Bij power failure zal er geen dataverlies zijn. We zijn het eerste datacenter in België dat een TIER III Facility heeft behaald. Daarnaast hebben we ook kwaliteitsrapporten ISAE 3000 Type 2 en 3402 Type 2 mogen ontvangen, wat aantoont dat we een veilig en correct onderhouden infrastructuur hebben.”

Ook duurzaamheid staat centraal in de strategie van LCL. “We doen vandaag investeringen voor de toekomst. We hebben grote ambities en willen toekomstbestendig zijn. Zo zijn we aangesloten bij het Klimaatneutraal Datacenter Pact. De overheid wil in 2050 klimaatneutraal zijn, maar wij willen dat tegen 2030 al zijn. LCL is de enige partij uit België. We doen mee omdat we niet zomaar aan maatregelen willen voldoen, maar duidelijk een voortrekkersrol in duurzaamheid willen vervullen. Dat maakt het boeiend werken, omdat je de vooruitgang ziet.”

Wallonia One

De afgelopen maanden is Mieke druk bezig geweest met hercertificatie. “Een ISO-certificaat behaal je voor drie jaar. Elk jaar komen de onafhankelijke auditors terug en doen ze grondige controles. Een auditor auditeert het gehele proces. Hij praat met werknemers van alle afdelingen. We hebben laatst in één maand tijd zeven auditdagen gehad. Dat heeft een grote impact op de organisatie.”

“Een ander project waar we onze tanden in hebben gezet, is ons eerste datacenter in Wallonië: LCL Wallonia One. Het was mijn taak om het klaar te stomen op ISO-vlak zodat het mee kon gaan in de externe audits. En met succes! Wallonia One sleepte in slechts vier maanden tijd ISO45001, ISO14001 en ISO9001 binnen! Indrukwekkend toch?”

Flabbergasted

Mieke kijkt terug op een positieve periode. “Dat wij als bedrijf in deze Covid-periode kunnen zeggen dat wij aan het groeien zijn op alle vlakken, is zeer bijzonder. De auditoren die er recent waren, waren ook aangenaam verrast. Zij konden het goed vergelijken want ze waren er een jaar niet geweest. Ze waren ‘flabbergasted’. Oftewel, met stomheid geslagen. Ze wensten ons proficiat met alle progressie sinds vorig jaar. We hebben ook geen enkele non-confirmity gekregen. Ze hebben met iedereen gesproken, dus dat bewijst dat we er allemaal in geloven.”

Dat vindt Mieke ook zo leuk aan werken voor LCL. “Met de audits heb ik echt ondervonden hoe iedereen dezelfde visie deelt. Er is een sterk teamgevoel. ISO zit in het DNA van LCL, mensen maken er echt tijd voor vrij. Dat vind ik erg fijn. Wat ons onderscheidt van anderen, is het gezamenlijk trekken van die kar. Men doet het niet alleen voor het papiertje. In mijn vorige banen kwamen werknemers een dag voor de audit vragen: wat moet ik de auditors vertellen? Hier bij LCL heeft niemand mij dat gevraagd. Omdat ze gewoon wéten wat ze moeten vertellen.”

Wil je meer weten over de certificering van LCL? Bekijk onze certificaten.