Sinds kort vervoegt Adeline Wantiez het project team van LCL als Junior Project Manager. Adeline studeerde recent af en doet nu haar eerste werkervaring op. Een mooie aanwinst voor LCL, want ondanks haar jeugdige leeftijd heeft ze toch al een straf palmares. Hoe de toekomst eruit moet zien, is duidelijk voor Adeline: zo duurzaam mogelijk!

De beste van de klas

Adeline rondde een master burgerlijk ingenieur af vanuit haar interesse voor hoe dingen werken en dan vooral de technieken en systemen die erachter zitten. We benoemen meteen het cliché: ondanks dat Adeline al een grote evolutie merkte, was ze toch één van de weinige vrouwen in haar richting, in haar master zelfs één van slechts twee. “Ik heb mijn studie gekozen voor de inhoud, maar ik vind het wel belangrijk om te benadrukken dat vrouwen ook kunnen uitblinken in een technische omgeving, waarom niet?” En of Adeline dat bewezen heeft: ondanks dat ze er zelf heel bescheiden over blijft, studeerde ze ‘top of her class’ af, niet alleen van haar master, maar van alle burgerlijk ingenieurs. “Ook dat was zeker geen doel op zich. Ik heb altijd gestudeerd met de instelling dat ik alles moest begrijpen, niet om de beste te zijn. Als ik aan iets begin, wil ik het volledig goed doen, dat wel.”

Het cruciale belang van een datacenter

Stilaan werd het Adeline duidelijk waar ze graag zou willen werken: in een datacenter. Waarom? “Een datacenter is voor onze digitale maatschappij van cruciaal belang. Alles is geconnecteerd en dat zal alleen maar toenemen, net als het belang van datacenters. Ik wil werken aan iets dat noodzakelijk is, en een steentje bijdragen aan het optimaliseren daarvan.”

Er waren andere bedrijven geïnteresseerd in haar kennis, maar Adeline was het meest enthousiast over haar sollicitatie bij LCL. Voor het gesprek had ze het ESG-rapport doorgenomen, waar de concrete KPI’s haar enorm aanspraken. “Ik vind het vanzelfsprekend om met sustainability bezig te zijn, ook op persoonlijk vlak. Aanvoelen dat LCL daar concrete stappen in zet in plaats van er alleen maar over te praten, was voor mij de perfecte motivatie. Sustainability is voor mij gelijk aan survival.” Adeline wou voor een werkgever werken die haar waarden deelt, ook op andere vlakken, en dat heeft ze gevonden bij LCL.

Adeline Wantiez

Het eerste project van Adeline is het aanpakken van de cooling in LCL Brussels-West. De kleine coolingsunits die daar momenteel gebruikt worden, zijn stilaan end of life en dus aan vervanging toe. “Je zou die makkelijk kunnen vervangen door hetzelfde model, maar de mentaliteit van LCL is om over elke update zo goed mogelijk na te denken en te kijken naar een efficiënter, duurzamer alternatief. Daar kan ik mij helemaal in vinden.” Hoe wil Adeline haar stempel drukken op haar werk bij LCL? “Onze projecten hebben steeds een lange doorlooptijd, dus de klant ziet het niet instant, maar het is de uitdaging om op de veranderende verwachtingen van de klanten en de markt te anticiperen. Als dat lukt op een duurzame manier, zal dat me veel voldoening geven.”

Klimmen naar een hoger niveau

Adeline zit niet graag stil en sport helpt haar om te ontspannen. Haar favoriete hobby is klimmen. Dat kan in de klimzaal, of ze gaat buiten op zoek naar rotsen om te overwinnen. Zo kan Adeline haar hoofd leegmaken: “Klimmen doe ik voor een groot deel op gevoel, dus ik hoef er niet de hele tijd over na te denken. Al moet je de moeilijke routes wel een beetje kunnen lezen om naar boven te geraken.” Haar avontuurlijke kant komt nog meer naar boven als ze gaat kamperen in het buitenland om daar rotsen te beklimmen. “Ik zie klimmen niet als iets competitiefs, maar doe het altijd samen met vrienden, dus het is een leuke sociale activiteit.” In haar vrije tijd klimt Adeline dus geregeld naar een hoger niveau, dat hoopt ze bij LCL ook te bereiken!